Lui Cristos Is Pasa Si de Romi

Posted: July 13, 2009 in Featured, Videos
Tags: , ,

Lui Dumnezeu ii pasa si de Romi (tigani). Daca Domnul Isus ar trai in Romania de azi, printre alte invataturi, El ne-ar confrunta si cu pilda romilor (tiganilor) – vezi pilda samariteanului.

Iata cateva lucruri despre Romi.

Romi este denumirea unui grup etnic originar din India medievală, majoritatea acestuia se găsindu-se în Europa, cele mai importante grupuri trăind în România, Bulgaria, Macedonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Spania, Grecia şi Serbia. Importante comunităţi de romi trăiesc de asemenea şi în America sau în alte colţuri ale lumii. Se presupune că numele de “ţigani” (zingari, tsigans, zigeuners, cigani, cikani în alte limbi) provine din grecesculathinganoi“, (tradus: “a nu se atinge“), numele unei secte din Bizanţ care practica izolaţionismul, cu care romii au fost confundaţi. (http://ro.wikipedia.org)

In tarile romane sunt semnalati in secolul XIV, fie ca mestesugari liberi organizati in satre, fie ca robi. In Evul Mediu, majoritatea tiganilor din tarile romane erau robi boieresti, domnesti sau manastiresti, ocupatiile lor principale fiind acelea de caldarari, fierari, aurari, spoitori sau cantareti.
In secolul XIX, sub influenta ideilor liberale ale revolutiei de la 1848, toti oamenii au fost declarati liberi si egali, robia tiganilor fiind definitiv abolita in 1856. (http://www.descopera.org/originea-si-istoria-tiganilor/)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s