Sinuciderea – Solutie Eterna La O Problema Temporara

Posted: June 8, 2009 in D'ale Vietii, Headline, Lucrarea De Tineret, Meditatii
Tags: , , ,

sinucidereA lasa subiectul sinuciderii nediscutat nu este o solutie. Daca pastorii si preotii, care cunosc biblia nu ofera un raspuns biblic si inteligent, unde vor merge cei care cauta raspuns la aceasta problema? Nu cred ca este sanatos sa ii lasam pe enoriasi sa bajbaiasca in intunerec. Personal sunt putin dezamagit de abordarea lui Marius Cruceru la acest subiect – vezi aici.

A oferi un raspuns intelligent la problema sinuciderii nu inseamna ca cineva ia locul lui Dumnezeu. Daca ne oprim din a discuta tema sinuciderii de teama ca tinerii vor comite acest pacat, atunci cred ca ar trebui sa ne oprim din a dicuta orice alt pacat.

A asemana pe cineva, care si-a luat viata cu Iuda, este total nepotrivit. Iuda a fost vanzator si tradator de Dumnezeu. O persoana care isi ia viata, poate fi etichetata in multe feluri insa nu ca si vanzator si tradator de Dumnezeu.

Celor care doresc sa abordeze tema sinuciderii cu biserica sau cu grupul de tineret, le sugerez sa omita discuratea diferitelor metode. Cei care isi iau viata, se gandesc la acest act cu mult timp inainte de momentul in care ei comit actul in sine. Iata de ce cred ca preventia este foarte importanta. Ca si pastori si lideri trebuie sa fim foarte perceptivi la ceea ce se intampla in jurul nostru. A ne purta sarcinile unii altora, are o semnificatie extraordinara. Specialisti in domeniu spun ca daca cei care se gandesc la sinucidere au pe cineva cu care sa vorbeasca, cineva care sa ii contacteze adesea si sa ii intrebe cum se simt, pe o durata de cateva zile, este mult mai probabil ca nu isi vor lua viata.

Ce se intampla cand un crestin se sinucide? Pana ce parasim trupul pamantesc, nu suntem perfecti / desavarsiti. Din acest motiv, chiar si crestinii pacatuiesc ocazional. Unul din pacate poate fi sinuciderea. Sinuciderea este pacat precum crima, avortul, necinstea, marsajia, mandria, barfa, etc.

Ce urmează de aici? Să păcătuim pentrucă nu mai sîntem supt Lege ci supt har? Nicidecum. (Romani 6:15)

Daca mantuirea inseamna iertarea de toate pacatele (trecute, prezente si viitoare), atunci nu exista absolut nimic care sa ne poata desparti de Dumnezeu. Nici macar moartea nu ne poate desparti / separa de Mantuitorul nostru Domnul Isus Cristos.

Cine ne va despărţi pe noi de dragostea lui Hristos?… Căci sînt bine încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpînirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici înălţimea, nici adîncimea, nici o altă făptură (Sau: zidire.), nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Isus Hristos, Domnul nostru. (Romani 8:35-39)

Advertisements
Comments
 1. Hope says:

  Good post! Sunt de acord cu multe din punctele de mai sus.

  O solutie ar fi sa facem asa cum ne sfatuieste Domnul -sa veghem unii asupra altora si sa ne purtam sarcinile unii altora. Pacat ca unii inteleg prin a “veghea” doar a atrage atentia cu privire la lungimea fustelor sau a parului. Asa am avut si eu multi “veghetori” (le-as zice mai degraba “bagatori de seama”). Slava Domnului ca s-a indurat de mine si mi-a scos in cale si oameni care au stiut sa imi arate dragoste, compasiune, sa ma indrume, sa vegheze asupra mea si sa imi poarte sarcinile. Multumesc, Doamne! Ma rog la randul meu sa pot si eu sa am grija de cei pe care Domnul i-a pus langa mine, sa ii iubesc si sa ii ajut cu tot ce pot.

 2. elisa says:

  In cazul ca este o problema psihica,nu cred ca sinucigasul este vinovat ca si-a luat viata,asa cum este cel care este perfect sanatos.

  La ultimul caz,(nu vreau sa mai reamintesc nume)a fost vorba inanite cu mult de eveniment,de tratament pentru o afectiune psihica.

  Oricum ne lipseste dragostea prin care trebuie sa ne mustram,ca sa nu cadem in judecata.

 3. Imi place titlul articolului. Ce se intampla cand un crestin se sinucide ? Nu stiu de ce suntem atat de preocupati sa-i salvam imaginea celui care se sinucide? Oare aceasta incercare nu este o cale de a favoriza sinuciderea si in mintea altora?
  Apoi trebuie sa fim atenti cum folosim textele Biblice ca mijloc de a gasi un “raspuns inteligent” la un anumit subiect.
  Un raspuns biblic in acord cu inima lui Dumnezeu trebuie gasit intr-o viata de ucenicie cu Isus si printr-un proces de maturizare care ne ajuta sa avem acelasi mod de a vedea ca si Dumnezeu.
  Altfel ajungem sa raspundem superficial in acord cu mintea noastra care nu se lasa calauzita de Duhul Sfant ci de firea pamanteasca. Aceste principiu trebuie aplicat pentru multe alte subiecte care par a fi in zona “gri” in Biblie dar care pentru un crestin matur pot deveni alb sau negru.
  Despre controverse asupra sinuciderii daca imi permiteti http://danlucescu.wordpress.com/category/sinucidere/

 4. Alex22 says:

  interesant , si f bine scris.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s