Conflict Intre Parinti Si Adolescenti

Posted: August 26, 2008 in D'ale Vietii
Tags: ,

Cum sa rezolvi conflictul dintre tine (ca si parinte) si copilul tau? Orice familie cu adolescenti are de infruntat aceasta dilema. Desigur ca parintii au o experienta de viata si o intelepciune, pe care adolescentii nu o au. Din aceasta cauza, foarte multi parinti au tendinta de a spune nu fara a lua timp sa comunice cu adolescentul. Articolul de mai jos, pe care l-am imprumutat de pe site-ul www.calificativ.ro ofera cateva sugestii foarte bune.

“-  Asculta si fii dispus sa te identifici cu sentimentele adolescentului tau. Lasa-l sa-si exprime parerea cat timp o face intr-un mod potrivit.
–  Ai rabdare! Ar fi intr-adevar mult mai usor sa spui: “Nu, si nu mai avem ce discuta!”
Insa o astfel de abordare a problemei ar putea avea drept rezultat pierderea comunicarii si aparitia secretelor.
–  Nu dramatiza situatia. Pastreaza un dram de umor in orice discutie.
– Concentreaza-te asupra relatiei. Nu lasa ca problema sa devina un “nor intunecat” care sa ameninte prietenia dintre tine si adolescentul tau.
–  Decreteaza o “perioada de acalmie”. Daca te enervezi cand apare o problema, iar rezolvarea ei nu este urgenta, asteapta 24 de ore inainte de a o aborda.
– Nu te lasa atras intr-o disputa chiar inaintea unei mese, cand atat glicemia, cat si rabdarea sunt la un nivel minim. Fii pregatit sa propui un alt timp pentru a discuta problema.

Pastreaza o perspectiva echilibrata asupra lucrurilor: o anumita situatie s-ar putea sa fie doar temporara. Daca problema care se pune nu este vitala (imbracamintea, machiajul, coafura), pune-ti intrebarea cat de importanta va fi ea peste 10 ani. Apoi intreaba-te cu cat mai importanta va fi relatia ta cu copilul tau peste 10 ani.
Ocupa-te de problema cat poti de bine, dar fa tot ce poti ca sa pastrezi relatia.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s