Discipline Spirituale Practicate De Domnul Isus Cristos

Posted: August 19, 2008 in Studii Biblice
Tags: ,

Disciplinele spiritual practicate de Domnul Isus se impart in doua categorii: private si publice.

Discipline Spiritule Private: Domnul Isus Cristos a practicat 4 (patru) discipline spirituale private: rugaciunea, studiul, meditatia si postul.

Rugaciunea: Este imposibil sa inlocuim vocea culturii in care traim cu vocea lui Dumnezeu fara a ne angaja in rugaciune.
Studiul scripturilor: La varsta de 12 ani Domnul Isus i-a impresionat foarte mult pe invatatorii legii de la Templu.
Meditatia este practicarea tacerii si a concentratiei pe Dumnezeu. Meditatia ne echilibreaza viata si ne ajuta sa ne ancoram in etern, in Dumnezeu. Psalmii sunt plini de indemnuri sa meditam (Psalmul 119; Psalmul 145:5)
Postul, este abstinenta de la mancare cu scopul de a-L auzi pe Dumnezeu mai clar. Oamenii lui Dumnezeu din toate timpurile au postit (vezi David, Ilie, Estera, Daniel, Pavel).

Discipline Spiritual Publice: Domnul Isus a practicat 4 discipline spirituale publice, de asemenea: simplitatea, solitudinea, submisia si slujirea.

Simplitatea inseamna ca viata noatra launtrica este consistenta cu viata publica – golul din noi este umplut cu Dumnezeu. Simplitatea izvoraste dintr-o viata care Il cauta mai intai pe Dumnezeu si imparatia Sa. O minte reinoita va da nastere unui mod de viata care va incerca sa armonizeze ceea ce stim despre voia lui Dumnezeu cu comportamentul nostru zilnic.
Solitudinea sau restauratia singuratatii a fost practicata de Domnul Cristos deoarece El a inteles ca dupa o activitate publica viata necesita o concentrare pe prezenta lui Dumnezeu. Acest lucru poate fi dobandit cel mai bine in timpul de tacere si singuratate. In Marcu 1:35 citim ca “A doua zi dimineaţa, pe cînd era încă întunerec de tot, Isus S’a sculat, a ieşit, şi S’a dus într’un loc pustiu. Şi Se ruga acolo.”

O minte reinoita este o minte care a fost adusa in submisie fata de Dumnezeu. Pavel ne indeamna sa lasam ca “mintea” lui Cristos sa locuiasca in noi. [El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuş n’a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S’a desbrăcat pe sine însuş şi a luat un chip de rob,  făcîndu-Se asemenea oamenilor. La înfăţişare a fost găsit ca un om, S’a smerit şi S’a făcut ascultător pînă la moarte, şi încă moarte de cruce. Deaceea şi Dumnezeu L -a înălţat nespus de mult, şi I -a dat Numele, care este mai pe sus de orice nume; pentruca, în Numele lui Isus, să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pămînt şi de supt pămînt, şi orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Hristos este Domnul.]
Slujirea, cel cu mintea reinoita se va gandi sa slujeasca mai degraba decat sa fie slujit. Acest lucru va reflecta ‘mitea’ lui Cristos, de asemenea. Matei 20:28 – “Pentru că nici Fiul omului n’a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi.”

Aceste ganduri au fost traduse din cartea “The Culturally Savvy Christian” de Dick Staub, 2007, p. 116-118

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s