Cine Ne Influenteaza Tineretul?

Posted: November 26, 2007 in Lucrarea De Tineret
Tags: , ,

Cine ne influenteaza adolescentii? Oare sa fie Hollywood-ul? Poate ca este muzica, pe care o asculta, sau poate televizorul, sau poate ca sunt prietenii.
In �The Last Christian Generation�, Josh McDowel le reaminteste parintilor despre o realitate, pe care ei au uitat-o. Chiar si in zilele noastre parintii continua sa aiba cea mai mare influenta in vietile copiilor lor. Intr-un sondaj dolescentii crestini au fost intrebati, “Ca si tanar, cine iti modeleaza atitudinile si comportamentul cel mai mult?� Saptezei si opt procente 78% din cei intrebati su raspuns : �parintii mei�. Studiile arata ca parintii au de trei ori (3X) mai multa influenta in viata adolescentilor decat pastorul sau liderul de tineret. Biserica este numarul sapte (7) pe lista lor, avand aceiasi influenta ca si muzica, pe care o asculta. Prietenii au de doua ori (2X) mai multa influenta in viata tinerilor decat pastorul/liderul de tineret. Parintii asadar au �greutate� � spre bine sau spre rau. Modul in care un copil gandeste si actioneaza este modelat acasa in viata de familie.”[1]
Este timpul ca parintii sa isi ia aceasta responsabilitate serios. Dumnezeu i-a dat pe copii parintilor si nu invers. Daca Dumnezeu te-a binecuvantat cu copii, fii parinte si nu prieten.

[1] Josh McDowel, �The last Christian generation� (Holiday, Florida: Green Key Books, 2006), p. 59-60

Advertisements
Comments
 1. pety says:

  Prefer, ca parinte, sa fiu prietenul copilului meu. Nu toti parintii sunt si prieteni ai copiilor lor. Aceasta este o mare pierdere. Intre prieteni are loc o relatie bazata pe incredere si stima reciproca. De multe ori relatiile dintre parinti si copii nu sunt bazate pe sentimentele de mai sus.Imi place sa fiu un parinte 100% si un prieten 100% al copilului meu. Dumnezeu este Tatal nostru. El il numea pe Avraam prietenul Sau.

 2. Radu G Pasca says:

  Draga Pety inteleg exact ceea ce spui. Daca stii si poti sa mentii un echilibru inte a fi parinte si a fi printen foarte bine. Adevarul este ca multi parinti nu au capacitatea in a mentine acest echilibru.

 3. pety says:

  Asa este. In acest caz, trebuie ca Biserica sa aiba un plan de rezerva. Adica sa suplineasca lipsa de implicare a parintilor. Si inca un plan bine pus la punct.

 4. Radu G Pasca says:

  Din pacate multi parinti asteapta ca biserica sa le “repare” tinerii. Daca stai sa socotesti, adolescentii/tinerii petrec majoritatea timpului acasa cu parintii si nu la biserica. Iata de ce biserica nu va putea “repara” tineretul de una singura. Este timpul ca biserica si parintii sa lucreze cot la cot.

 5. pety says:

  Ce facem cu parintii care nu sunt in stare de acest lucru datorita unor varii motive obiective. Ce plan de rezerva are biserica locala? Eu nu as pune accentul pe “repararea” tinerilor, pentru ca acest lucru de multe ori nu este posibil. As pune accent pe instruirea lor si includerea in diverse activitati specifice. Voi face absolut tot ceea ce tine de mine si ma voi ruga mereu ca Duhul sa lucreze la inima lor.Pentru mine e clar ca te confrunti cu tineri care nu si-au facut “ucenicia” in cei macar 7 ani. Parintii e clar ca trebuie sa se implice. Dar cine i-a evaluat pe parinti sa vada daca sunt si in stare de ceea ce trebuie? Situatia economica din tara noastra alunga parintii in strainatate ca sa faca un ban, cica in plus. Copiii raman acasa cu rudele. Unii dintre ei se sinucid de dor (au fost cazuri reale mediatizate… si vor mai fi).Si chiar daca parintii nu sunt plecati la munca in strainatate, dificultatile cotidiene ii impovareaza prea mult ca sa mai poata fi “fresh” si pentru copii. Plus ca poate nici eu n-au fost educati cum trebuie de parintii lor si nu au un model pe care sa-l implementeze in educatia copiilor lor.In acest caz, biserica trebuie sa fie pregatita. De fapt, nici nu trebuie sa fie “ofuscata” ca parintii nu sunt in stare, ci sa-si suflece mainile si sa treaca la treaba.Atunci pentru ce mai trebuie scoala duminicala sau pastor de tineret? Ca sa se lamenteze ca nu sunt copii educati?Medicul nu se lamenteaza ca-i vin pacienti. El stie ca trebuie sa-i faca sanatosi. Cei care au rol in biserica locala de instruire spirituala sunt si “medici spirituali”. Ei fac anamneza “pacientului”, stabilesc diagnosticul si formula de tratament, cu scopul clar de a inlatura infectia, tumora etc etc.E normal ca parintii sa-si faca datoria. E normal sa le cerem acest lucru. Dar tot normal este sa vedem si daca sunt in stare. Aici “zace” intelepciunea. Ca ceri unui om lucrul pe care sti ca poate sa-l faca. Daca nu poate din diverse motive, treci la treaba daca ai darul acesta.Sper ca am fost clar in prezentarea ideilor. Daca nu s-a inteles si nu e cu suparare o sa revin.

 6. Radu G Pasca says:

  Cu tot respectul, ce fel de plan ar trebui sa aiba biserica?

 7. Radu G Pasca says:

  Este de la sine inteles ca biserica ii invata si ajuta sa creasca pe toti… tineri si batrani.Dumneavoastra insa vorbeati despre un PLAN DE REZERVA. Intrebarea mea facea referinta la acel ALT plan.

 8. pety says:

  Primul plan era propus de dumneavoastra si anume acela de a implica parintii in a face o educatie si instruire crestina serioasa copiilor lor.Dar, in cazul in care parintii din varii motive nu reusesc sa-si creasca spiritual copiii, Biserica locala, prin slujitorii cu daruri spirituale, care supravegheaza cresterea copilului, adolescentului, tanarului intervin intr-un mod delicat si adecvat. Acolo unde este respinsa interventia bisericii locale, nu mai ramane decat rugaciunea. Dar acolo unde fratii cu daruri de instruire sunt lasati sa se implice, e bine sa se lucreze cu pasiune si cu sarg. Acesta este planul de rezerva. E planul care se pune in aplicare acolo unde parintii au esuat pentru ca nu se pricep sau nu pot.Chiar azi vedeam inca un documentar cu copiii parasiti de parinti pentru munca in strainatate. Nu e nevoie ca parintii sa plece la munca in strainatate ci sa se lase inrobiti de munca aici, in tara. Atunci copiii sunt destul de singuri si insingurati chiar in “prezenta” parintilor.Aici si nu numai, intervine biserica locala prin fratii cu pasiune pedagogica spirituala: invatatori, pastori seniori, de tineret etc., etc.In ce contsa planul efectiv? E diferit de la situatie la situatie. Sigur ca exista cateva principii generale Scripturale si trebuie aplicate cu discernamant.Sper ca nu v-am deranjat prea mult. In calitate de pastor de tineret (cel putin asa am inteles dintr-un articol mai vechi) stiu ca realizati chemarea si implicare pedagogica acolo unde este nevoie.Altfel, daca parintii ar putea sa faca ei acest lucru, educarea si instruirea spirituala, atunci invatatorul de scoala duminicala, pastorul de tineret, leader-ul spiritual nu ar mai avea “obiectul” muncii, deci nici chemarea, functia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s