Crestinul Si Banii. Este Pacat Sa Ai Bani?

Posted: November 9, 2007 in Studii Biblice
Tags: , ,

‘Daca banii ar cadea din cer precum ploaia, sau zapada, probabil ca am admite mai repede ca ei vin de la Dumnezeu’ [1]
In general tinerii nu au multi bani. Cu toate acestea, este important ca tinerii sa cunoasca principiile biblice cu privire la bani, pentru ca atunci cand vor fi anajati sau vor avea o afacere sa fie bine pregatiti.
Este pacat sa ai bani?
Ca si crestin tanar am crezut, pentru o scurta durata, ca Dumnezeu ii iubeste doar pe saraci. Cu cat am citit mai mult despre Avraam, Isaac, Iacov, Iov, David, Solomon si altii am inceput sa inteleg ca anumiti oameni ai lui Dumnezeu au fost bogati. Dumnezeu nu este impotriva oamenilor bogati. Daca citim cu atentie intelegem ca Dumnezeu este Acela, care i-a binecuvantat pe cei mentionati mai sus cu bogatiile pe care le-au avut.
Abundenta sau lipa de bani nu afecteaza relatia noastra cu Dumnezeu. Ceea ce afecteaza relatia noastra cu Dumnezeu este atitudinea noastra.[2]
Pericolul banilor
Una din cele trei cauze majore ale divortului sunt banii. In copilarie am avut ocazia sa ii observ pe parintii mei discutand finantele familiei. Uneori am fost martor al unor discutii aprinse. Cine credeti ca se ingrijoreaza mai mult cu privire la bani? Cei saraci sau cei bogati? Cei saraci se ingrijoreaza ca nu vor avea suficient in timp ce bogatii se tem ca iti vor pierde bogatiile. Ingrijorarea este periculoasa. Cineva a asemanat-o cu o inchisoare din care este extreme de greu sa scapi.
Imparte grupul de tinerei in doua tabere si da fiecaruia unul din pasajele urmatoare pentru discutie : Matei 6:19-24; 31-34 ; 1Timotei 6:6-10; 17-19

Exista vre-o modalitate corecta de a face bani? Ce spune Biblia ?
Potrivit lui Larry Burkett, biblia ofera 700 de referinte directe la bani si sute de referinte indirecte.
Cum sa faci bani?
Oare exista o modalitate corecta de a face bani? Putem folosi orice mijloace in acest sens? Prov. 13:11 Bogăţia cîştigată fără trudă scade, dar ce se strînge încetul cu încetul, creşte. Prov. 15:27 ‘Cel lacom de cîştig îşi turbură casa, dar cel ce urăşte mita va trăi.’ Ce credeti? Exista vre-o alta modalitate corecta de a face bani?
Banii si increderea
Daca cineva crede ca banii il vor face fericit si ii vor garanta o viata buna, fara probleme, acea persoana va cauta banii cu toata puterea sa. Prov 11:28 ‘Cine se increde in bogatii va cadea, dar cei neprihaniti vor inverzi ca frunzisul.’
Cand poti zice ca ai bani suficienti?
Ce suma de bani te satisface? De ce ? Ce suma ar fi suficienta ?
Cine iubeste banii nu va avea niciodata suficienti bani. ‘Cine iubeste argintul, nu se satura niciodata de argint.’ Eclesiast 5:10
Banii si viata

a) Dintre problemele cu care oamenii se confrunta in viata, multe din ele sunt legate de bani. 1 Timotei 6:10 ‘Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, cari au umblat după ea, au rătăcit dela credinţă, şi s’au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.’

b) Cheia unei vieti fericite (Este cel mai fericit atunci cand esti multumit cu ceea ce ai in momentul de fata.) Negreşit, evlavia însoţită de mulţămire este un mare cîştig. Căci noi n’am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea. Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns. (1Timotei 6:6-8)

c) Nu iti irosi viata gandindu-te cum sa faci gramezi de bani. Prov. 23:4-5 Nu te chinui ca să te îmbogăţeşti, nu-ţi pune priceperea în aceasta. Abia ţi-ai aruncat ochii spre ea şi nu mai este; căci bogăţia îşi face aripi, şi, ca vulturul, îşi ia sborul spre ceruri.

d) Daca banii sunt tot ce iti doresti mai mult, tot ce iti preocupa mintea si tot ce visezi este foarte probabil ca esti sclavul banilor. Matei 6:21 Pentrucă unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră…’ Matei 6:24 Nimeni nu poate sluji la doi stăpîni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celalt; sau va ţinea la unul, şi va nesocoti pe celalt: Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona…

e) Daca banii vor fi singura ta comoara si preocupare, la sfarsitul vietii vei descoperi ca ai mainile goale. Eclesiat 5:15 Cum a ieşit de gol din pîntecele mamei sale, din care a venit, aşa se întoarce, şi nu poate să ia nimic în mînă din toată osteneala lui.
Banii si sufletul
Iata un adevar greu de inghitit, banii nu pot salva/mantui pe nimeni. Nimeni nu poate cumpara un loc in cer. Psalm 49:7 Dar nu pot să se răscumpere unul pe altul, nici să dea lui Dumnezeu preţul răscumpărării. Intr-o zi Dumnezeu va judeca lumea, saracii si bogatii deopotriva. In acea zi nu va avea importanta cati bani ai la banca. Prov. 11:4 În ziua mîniei, bogăţia nu slujeşte la nimic; dar neprihănirea izbăveşte dela moarte.
Bogatiile lui Dumnezeu
a) A nu te bizui pe bani, nu inseamna ca de acum o sa fim lenesi. Dimpotriva suntem responsabili sa muncim sis a fim cinstiti in timp ce ne incredem in Dumnezeu. Filipeni 4:19 Şi Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuinţele voastre, după bogăţia Sa, în slavă, în Isus Hristos.
[1] Joseph Parker, 20 Centuries Of Great Preaching, p.252
[2] Larry Burkett, How to manage money, p. 13

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s