SINUCIDEREA – Cauza Nr.3 A Mortalitatii Intre Tineri

Posted: August 17, 2007 in D'ale Vietii, Lucrarea De Tineret, Studii Biblice
Tags: , , ,

Cea de-a treia cauza a mortalitatii intre adolescenti este sinuciderea. ‘In USA 18 adolescenti se sinucid in fiecare zi. La un interval de 8 minute un alt adolescent incearca sa isi ia viata. (100/saptamana) Intr-un an totalul este aproximativ 65000 de vieti – anumite surse de incredere sustin ca un adolescent pe minut atempteaza sa isi ia viata.’ (Jerry Johnstonm Why Suicide? Quoted in Josh McDowel, Counseling Youth, p.103)
Fetele atenpteaza sa isi ia viata de 3 ori mai mult decat baietii.Baietii reusesc sa completeze atemptatele de 3 ori mai mult decat fetele.Baietii folosesc mijloace mult mai violente decat fetele

Stiati ca :
73% din adolescenti admit ca au intretinut ganduri sinucigase
27% s-au gandit la o metoda
70% stiu pe cineva care a incercat sa se sinucida
Problemele familiale sunt factorul comun in majoritatea cazurilor

De ce isi iau tinerii viata:
-pentru a scapa dintr-o situatie de altfel imposibila
-pentru a nu fi o povara
-nevoia de atentie
-pentru a evita pedeapsa
-pentru a evita consecincele anumitor boli
-din dorinta de a se razbuna
-pentru a se reuni cu cineva, care s
-a sinucis
-se pedepsesc pentru ceva ce ei cred ca merita sa fie pedepsiti
-pentru a deveni martiri (Toate datele din American Association of Suicidology)

Adevarul este ca atunci cand cineva atempteasa sa isi ia viata este datorita faptului ca a ajuns sa fie foarte disperat si fara speranta. De-a lungul saptamanilor, lunilor si chiar a anilor, problemele cu care o persoana se confrunta nu s-au diminuat ci mai degraba s-au intensificat. Cand cineva se simte neajutorat si fara speranta, acea persoana este intr-o situatie foarte riacanta.

Oricine vorbeste sau se gandeste la sinucidere, sansele sunt ca acea persoana este ranita pe dinauntru. Din acest motiv, daca suspicionezi ca cineva se gandeste sa se sinucida, cel mai bun lucru, pe care poti sa il faci este sa vorbesti cu acea persoana in privat. In aceasta discutie incearca sa afli daca aceasta persona are planuri specifice, daca s-au gandit la anumita metoda si daca aceasta metoda este fatala. (Reich Van Pelt, Helping Teenagers In Crissis, p. 210)

Un baiat in scoala generala a impartasit planurile sinucigase cu prietenii lui si apoi le-a cerut sa tina aceste planuri secret. In scurt time, baiatul a fost gasit mort. Provocarea noastra este sa ne iubim prietenii inspre viata si nu inspre moarte. Uneori asta inseamna sa spunem lumii secretele lor.

Viata si curajul de a trai
Ce spune Biblia despre sinucidere?In scripturi gasim cateva situatii in care diferiti oamenii si-au luat viata. Samson si-a luat viata in templul lui Dagon (Judecatori 16:29-30). Regele Saul s-a aruncat in propria sabie (1 Samuel 31:4). Iuda Iscarioteanul, cel care l-a tradat pe Isus Cristos, s-a spanzurat.
Biblia nu suporta nici nu incurajeaza sinuciderea. Dimpotriva, scripturile vorbesc despre sanctitatea vietii. (1 Samuel 2:6)
Ronn Dunn a facut o afirmatie foarte semnificativa, ‘In ziua de azi oamenii nu se tem de moarte, insa viata ii sperie inspre moarte.’ ( In today’s world, people are not scared of death, but life scares them to death.)

De ce sa traiesc?
1. Pentru ca Dumnezeu te-a creat dupa chipul si asemanarea Sa. (Genesa 1:27)
2. Pentru ca Viata este un dar de la Dumnezeu. Orice dar bun este de la Tatal luminilor. (Iacov 1:17)
3. Pentru ca Dumnezeu te iubeste foarte mult. Atat de mult incat si-a dat viata pentru tine. (Joan 3:16)
4. Pentru ca Domnul Isus vrea sa iti dea VIATA DIN ABUNDENTA.(Joan 10:10)
5. Pentru Familia ta, prietenii tai, visele tale, etc.VIATA DIN ABUNDENTA INCEPE ATUNCI CAND CINEVA SE DA PE SINE DOMNULUI ISUS CRISTOS.

Advertisements
Comments
  1. […] o data la viata si la moarte. Adevarul este ca foarte muti tineri intretin ganduri sinucigase – vezi statistici aici. Atunci cand cineva atempteasa sa isi ia viata este datorita faptului ca a ajuns sa fie foarte […]

  2. andreea says:

    Sinuciderea este cea mai scurt drum spre IAD!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s